Gezag en Vrijheid

Over hoe de gezagsordening van God tot een machtsstrijd is geworden
Datum29-10-2023
SprekerFrans Blok
Preek downloaden

In onze gemeente geven we dit seizoen 2023-2024 aandacht aan een aantal actuele onderwerpen. We doen dat vanuit de basistekst in Genesis 1:26-28 - "En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar..."

Dat raakt zaken als autoriteit, schepping, huwelijk en seksualiteit, maar ook gevoelige zaken als de huidige gender-discussie en vrijwillige levensbeƫindiging. De nadruk zal liggen op hoe God het wel heeft bedoeld - hoe Hij het heeft geschapen - en niet in de eerste plaats over wat niet de bedoeling is of waar we tegen zijn.

Deze prediking gaat opnieuw over het woordje 'heersen'. De voorgaande keer ontdekten we dat gezag deel is van Gods scheppingsorde en deel van Gods eigen Wezen. Het is dus niet een gevolg van de zondeval, maar was er al voordat er sprake was van zonde. Deze keer gaat het over het effect van de zonde op gezag. Gods gezagsordening werd tot een machtsstrijd - en die begon bij Adam en Eva. Dat brengt ons bij onderwerpen als intimidatie en manipulatie de twee grote wapens van deze machtsstrijd. We staan ook stil bij 1 Kor 11, waar het gaat over een hoofdbedekking van de vrouw. Wat moeten we daar nu toch mee?


Gerelateerde preken

Mannelijk en Vrouwelijk
Gods Woord en de Actualiteit
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
10-09-2023 | Frans Blok
Heersen zoals God het bedoelt
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
08-10-2023 | Frans Blok
Wees Vruchtbaar
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
12-11-2023 | Frans Blok
Seksualiteit naar Gods Beeld
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
10-12-2023 | Frans Blok
Seksualiteit naar Gods Beeld
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
14-01-2024 | Frans Blok
Seksualiteit en Gender naar Gods Beeld
Serie: Mannelijk en Vrouwelijk
28-01-2024 | Frans Blok

[ Toon alles van de serie "Mannelijk en Vrouwelijk" | Toon meer van Frans Blok ]