Leven naar het voorbeeld van Jezus

Het drievoudige onderwijs in Matteus 16
Datum24-03-2024
SprekerFrans Blok
Preek downloaden

Twee keer eerder sprak Frans Blok over het thema Leef!. Die kun je hieronder vinden en beluisteren.

Hoe kunnen we dat nieuwe leven echt beleven? Dat gaat niet over een eeuwig leven na onze dood - het gaat over het nieuwe leven nu. We gaan niet naar de hemel - we hebben dat hemelse leven in Christus al ontvangen. Maar het oude leven moet wel plaats maken voor dat nieuwe leven. Dat bedoelde Jezus met 'je kruis opnemen', of 'jezelf verloochenen', of 'je leven verliezen'.

In Hebr 12:2 staat: "Hij (Christus) is ons voorbeeld in geloof." Jezus wilde dat er bij Petrus drie dingen zouden gebeuren: ten eerste dat zijn denken zou veranderen - ten tweede dat hij zicht zou krijgen op de onzichtbare geestelijke wereld - en ten derde dat hij zijn positie zou innemen vanuit dat nieuwe denken en die hemelse dimensie - en met gezag net zou zou leven als Jezus het hem had voorgedaan.

En in dat alles geldt dat wat Petrus overkwam ook voor ons. Wij mogen met Jezus diezelfde leerschool doorlopen. Niet gemakkelijk, want die positie is weliswaar een gezagspositie, maar betekent ook een leven van zelfverloochening, dienstbaarheid en voortdurende afhankelijkheid.


Gerelateerde preken

Leef!
Het leven dat Jezus bedoelt
Serie: Leef!
03-03-2024 | Frans Blok
Leven in een goddelijke dimensie
Serie: Leef!
17-03-2024 | Frans Blok
Leven met Opstandingskracht!
Serie: Leef!
31-03-2024 | Gerard de Groot

[ Toon alles van de serie "Leef!" | Toon meer van Frans Blok ]